НОВИНИ

Архив


 

 

Заем от 370 млн. долара за изграждане на нови контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас ни отпуска японското правителство. Посланикът на Япония у нас Цунехаро Такеда  съобщи това на среща с министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Освен за оборудване на двете пристанища парите ще се използват и за развитие на прилежащата портова инфраструктура. До момента Япония е отпуснала заеми за 400 млн. долара по предишните 5 проекта. Окончателното решение за отпускане на заема ще бъде взето в края на март.

Освен за изграждане на контейнерни терминали средствата ще бъдат използвани и за преместване на част от пристанище Варна-изток във Варненското езеро. Вече е определено и новото му място - под квартал "Максуда" до Аспаруховия мост. На сегашното място се предвижда изграждане на яхтено пристанище и увеселителен парк. Ще бъде разширен и крайезерният път, който в крайната си част той ще бъде с шест ленти.

Правителството на Япония е подкрепило икономическото развитие на България под със заеми, безвъзмездна помощ, техническо сътрудничество и други на обща стойност $840 млн.

 
 

 

Във връзка с нарасналия контейнерен трафик на територията на двата контейнерни терминала в пристанищата Варна-Изток и Варна-Запад е въведен нов терминален софтуер с мобилна компютърна радиосистема за обработка на контейнерите.

Видимата проява на тази система са т. нар. Hand Held Terminals, или по-простичко казано това са ръчно преносими компютри с радиовръзка, с помощта на които служителите на кея отчитат всички претоварни операции с контейнерите. Досега всичко се записваше на хартиен носител, а отчитането ставаше в края на работния ден. Благодарение на системата възможността за грешки е практически сведена до нула, а всички премествания на контейнера се отразяват в компютрите на терминала в реално време.

За клиентите предимството също е огромно. Посредством сайта на пристанището могат да следят движението на своите контейнери и да имат информация къде се намират те във всеки един момент - дали са на кораба, разтоварени ли са на кея и точното им място на стифа или вече са експедирани с камиони.

Мобилната компютърна радиосистема е съвместна разработка на програмистите на пристанището и световния лидер в производството на мобилни терминали PSION TEKLOGIX. За първи път в България подобна система се въвежда за работа в тежки индустриални условия.

 
 

 

От 1 ноември в пристанище Варна е въведена нова информационна система за управление на контейнерните терминали. Софтуерът, базиран на Microsoft SQL Server, е изцяло собствена разработка на специалисти от пристанището. Основните заслуги за реализацията на амбициозния проект са на програмиста Кирил Хаджиев и стоковеда от контейнерен терминал на пристанище Варна-Запад - София Ангелова, която е проектант на системата. Програмният продукт в разработван в продължение 8 месеца.

С въвеждането на новата система за управление на контейнерните терминали значително се облекчава и ускорява работата на служителите в пристанището и се подобрява връзката с клиентите. Драстично се намаляват грешките. Митническите манифести, които досега са подавани на място на хартиен носител вече се получават в пристанището по електронен път. Клиентската информацията е Web базирана, което позволява на всеки агент или линеен оператор да провери от своя офис текущото състояние и движение на своите контейнери и товарите в тях. Системата има изцяло променен графичен дизайн и дава възможност за допълнителни разширения. Първото модулно разширение ще се реализира до края на годината. Тогава на терминалите в Пристанище Варна ще се въведе използването на ръчно преносими компютри, с които информацията за контейнерите ще се въвежда в реално време. Така окончателно ще отпаднат хартиените документи при работа на открито.

За функционирането на системата за управление на контейнерните терминали в Пристанище Варна е закупен нов хардуер. Всяко работно място на компютърните оператори е оборудвано с по два LCD монитора, даващи възможност за едновременно въвеждане на данни и следене на промените по стифа.

Първоначално системата е въведена и тествана през месец юни 2006 г. на контейнерния терминал в пристанище Варна-Запад. Днес, 5 месеца по-късно, с въвеждането й на терминала в пристанище Варна-Изток модернизацията на софтуера за обработка на контейнери в Пристанище Варна, в основната си част, е завършен. На световния софтуерен пазар подобен продукт струва стотици хиляди евро.

 
 

 

Концесията на пристанище Балчик е вече факт. Това е първата реализирана концесия на българско морско пристанище у нас. 
Договорът за предоставянето на концесия на пристанищен терминал Балчик беше подписан на 14 декември 2005 г. Терминалът е териториално обособена зона от пристанището за обществен транспорт с национално значение Варна. Отдаването на концесията е за срок от 25 години. Конкурсната процедура за определянето на концесионер ("Порт Балчик") на пристанищния терминал Балчик стартира на 24 юни 2005 г.

 
<<   <   10 11 12  >   >>