НОВИНИ

Актуално


 

 



Кораб ROYAL CLIPPER, плаващ под флага на Малта, откри тазгодишния круизен сезон в „Пристанище Варна” ЕАД.


ROYAL CLIPPER e 134-метров ветроход със стоманен корпус, вписан в книгата на Рекордите на Гинес за кораб с най-голяма ветрилна площ – 5202 квадратни метра.
 

Величественият гигант застана днес на Морска гара - Варна, посещението съвпада със събитията по отбелязване на 110 години от официалното откриване на варненското пристанище.

ROYAL CLIPPER е и първи ветроходен кораб, който посещава „Пристанище Варна“ ЕАД преди тазгодишното издание на регата „Тол Шипс“, в което се очакват над 20 ветрохода и над 500 000 посетители.
 

Уникалният кораб е проектиран от полския корабостроител Зигмунт Чорен за базираната в Швеция компания Star Clippers. Интериорът е с преобладаващо средиземноморски мотиви. Пасажерите се потопяват в изключителен лукс и удобства.
 

Във Варна с плаващия ветроходен дворец пристигат над 150 пасажери. Петмачтовият ветроход се очаква отново на Морска гара – Варна в началото на следващия месец.
 

Продължава активната работа на „Пристанище Варна“ ЕАД за привличане на пътнически кораби през сезона.

 
 

Инвестицията за закупуване на новия мобилен пристанищен кран възлиза на 3,1 млн. евро 

Нов мобилен 144-тонен кран бе тържествено именуван и въведен в експлоатация в „Пристанище Варна“ ЕАД. На церемонията в Пристанищен терминал Варна – Запад присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД Димитър Атанасов, изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Петър Сеферов, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на гр. Девня Свилен Шитов, гости и служителите на пристанището.

Кръстница на новия за пристанището кран стана 32-годишната Диляна Миткова. Дамата, работеща в „Пристанище Варна“ ЕАД от 7 години, разби в корпуса на крана бутилка шампанско, както повеляват морските традиции, и даде име на машината „Ятрус“ – древнотракийско божество, държащо морската стихия в подчинение. Кръстницата пожела дългогодишна експлоатация и хиляди успешни товаро-разтоварни операции, след което отправи своите благодарности от целия колектив на пристанището към ръководството на компанията, следващо дългогодишна политика за модернизация и обновяване на материално-техническата база.


Инвестицията за закупуване на новия мобилен пристанищен кран възлиза на 3,1 млн. евро. Кранът е транспортиран на борда на свръхмодерен тежковоз по море без да бъде разглобяван, а сложната инженерно-транспортна операция е завършена в рамките само на два дни. Първият в Република България мобилен пристанищен кран от този тип ще осигури значително увеличение на производителността на варненското пристанище. Драстично ще се увеличи ефективността и скоростта на обработка на контейнеровози. Новият кран подобрява ефективността и оптимизира разпределението на техническите съоръжения при обработка на зърнени товари на Пристанищен терминал Варна – Запад. 144-тонният кран ще обработва и тежки и извънгабаритни товари, с което се увеличават възможностите за привличането им, една от основните задачи на мениджмънта на дружеството.

„Ятрус“ има тегло от 455 t. Мобилният пристанищен кран е задвижван от последно поколение дизелов двигател с мощност 670 kW. Дължината на машината е 20,7 m, основата на крана е 13,5 m, а на дължината на стрелата - 55 m. „Ятрус“ има максимална височина, без височината на стрелата, от 35,9 m. Кранът може да повдига товари на максимална височина 45 m.

 

 
 

 


Двадесет и трима студенти от Морската академия на Калифорния (California Maritime Academy) посетиха „Пристанище Варна“ ЕАД.

Възпитаниците на една от най-елитните морски академии в света бяха запознати с дейността на най-голямото българско пристанище, а преди това са имали възможност да посетят Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Пред младежите, обучаващи се основно в пристанищен мениджмънт, мениджмънт във водния транспорт и политически науки, бе представена историята и дейността на пристанището, както и проектите за неговото развитие.

Студентите имаха възможност да се запознаят с работните процеси при обработка на товари, разглеждайки операциите на пристанищен терминал Варна – Изток. Пред тях директорът на терминала, инж. Любомир Добрев, представи техническите съоръжения, с които разполага портът, а бъдещите мениджъри в американската морска индустрия имаха възможност да задават въпроси и правят нагледни съпоставки с наученото в класните стаи.

„Основните въпроси, които задаваха нашите гости, бяха свързани с вида на товарооборота ни, техниката, с която обработваме товари, както и много други въпроси, които са пряко свързани с мениджмънта на пристанищата в Република България“, коментира инж. Любомир Добрев.

По думите му 23-членната група, придружавана от 11 обучаеми във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, е на обиколка в Европа, а „Пристанище Варна“ ЕАД е сред първите европейски пристанища, които посещават.

Впечатление у студентите силно направи отличната зона за приемане на пътнически кораби и район около Морска гара – Варна, както и ударният износ на зърнени товари, който се осъществява в момента през терминал Варна – Изток.

В българското пристанище възпитаниците на Морската академия на Калифорния видяха за първи път нагледно колаборацията между морския и железопътен транспорт при разтоварване на един от корабите в терминала.

„Особено много ме впечатлиха въпросите на студентите, свързани с опазване на околната среда в пристанищата и като цяло в корабоплаването, което е залегнало силно в техните учебни дисциплини“, каза още инж. Добрев, допълвайки че младежите са изразили своите положителни впечатления от политиките и целите по качеството, безопасността на труда и опазването на околната среда, които следва „Пристанище Варна“ ЕАД.

При посещението си във Варна студентите са имали възможност да посетят редица културно-исторически обекти, част от тях пряко свързани с развитието на съвременното варненско пристанище, отбелязващо 110 години от създаването си на 18 май.

 
 

 

Уважаеми колеги,

На 18 май преди 110 години официално е открито варненското пристанище, а градът ни влиза на световните пристанищни карти. 

Днес почитаме хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които участваха в градежа до днешни дни!

Благодаря на всички Вас за отдадеността, на Вашите семейства за търпението, превърнали ни в това, с което лично аз се гордея!

Скъпи колеги, 
Пожелавам на всички Вас, на Вашите близки и семейства, да бъдете на първо място здрави, щастливи и упорити, защото Вие сте моторът на съвременното варненско пристанище, без който то не може да съществува!

Честит празник!

Петър Сеферов
Изпълнителен директор
"Пристанище Варна" ЕАД

 

 
<<   <   13 14 15  >   >>