Системно Съобщение
ala bala content na greshkata
 
 
  • dd.mm.yyyy
100 godini port varna

Китайска делегация посети "Пристанище Варна" ЕАД

25
6.2016


Делегация от Китайската народна република, водена от заместник-секретаря на партийния комитет на провинция Анхуй, г-н Ли Гуоин, посети днес „Пристанище Варна“ ЕАД.

На двустранната среща, на която присъстваха председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД Димитър Атанасов, изпълнителният директор Петър Сеферов, ръководителят на отдел „Анализи и стратегии“ доц. д-р Коста Донев, кметът на Община Варна Иван Портних, зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, бе представена дейността на най-голямото българско пристанище.

Пред делегацията, в която има представители на китайския морски бизнес, бяха представени и възможностите за развитие на пристанището.

Гостите бяха запознати със състава на товарооборота, а основен интерес за тях са възможностите за обработка на товари от Китай.

В близко бъдеще се очаква драстично увеличение на товарооборота между Китай и Европейския съюз, според думите на г-н Гуоин. Той подчерта, че варненското пристанище най-вероятно ще поеме голяма част от товарите, които ще бъдат внасяни в Европа.

„В момента извършваме предварителни оценки и планиране. Пристанище Варна е изключително важно за нас“, изтъкна той.

Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД изрази готовност за продължаване на разговорите за привличане на товари от провинция Анхуй, в която са разположени едни от най-големите индустриални и пристанищни комплекси в Китай.

Най-големият в света пътнически ветроходен кораб откри круизния сезон в "Пристанище Варна" ЕАД

22
5.2016Кораб ROYAL CLIPPER, плаващ под флага на Малта, откри тазгодишния круизен сезон в „Пристанище Варна” ЕАД.


ROYAL CLIPPER e 134-метров ветроход със стоманен корпус, вписан в книгата на Рекордите на Гинес за кораб с най-голяма ветрилна площ – 5202 квадратни метра.
 

Величественият гигант застана днес на Морска гара - Варна, посещението съвпада със събитията по отбелязване на 110 години от официалното откриване на варненското пристанище.

ROYAL CLIPPER е и първи ветроходен кораб, който посещава „Пристанище Варна“ ЕАД преди тазгодишното издание на регата „Тол Шипс“, в което се очакват над 20 ветрохода и над 500 000 посетители.
 

Уникалният кораб е проектиран от полския корабостроител Зигмунт Чорен за базираната в Швеция компания Star Clippers. Интериорът е с преобладаващо средиземноморски мотиви. Пасажерите се потопяват в изключителен лукс и удобства.
 

Във Варна с плаващия ветроходен дворец пристигат над 150 пасажери. Петмачтовият ветроход се очаква отново на Морска гара – Варна в началото на следващия месец.
 

Продължава активната работа на „Пристанище Варна“ ЕАД за привличане на пътнически кораби през сезона.

"Пристанище Варна" ЕАД прие нов мобилен 144-тонен кран

Инвестицията за закупуване на новия мобилен пристанищен кран възлиза на 3,1 млн. евро

18
5.2016

Нов мобилен 144-тонен кран бе тържествено именуван и въведен в експлоатация в „Пристанище Варна“ ЕАД. На церемонията в Пристанищен терминал Варна – Запад присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД Димитър Атанасов, изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Петър Сеферов, областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на гр. Девня Свилен Шитов, гости и служителите на пристанището.

Кръстница на новия за пристанището кран стана 32-годишната Диляна Миткова. Дамата, работеща в „Пристанище Варна“ ЕАД от 7 години, разби в корпуса на крана бутилка шампанско, както повеляват морските традиции, и даде име на машината „Ятрус“ – древнотракийско божество, държащо морската стихия в подчинение. Кръстницата пожела дългогодишна експлоатация и хиляди успешни товаро-разтоварни операции, след което отправи своите благодарности от целия колектив на пристанището към ръководството на компанията, следващо дългогодишна политика за модернизация и обновяване на материално-техническата база.


Инвестицията за закупуване на новия мобилен пристанищен кран възлиза на 3,1 млн. евро. Кранът е транспортиран на борда на свръхмодерен тежковоз по море без да бъде разглобяван, а сложната инженерно-транспортна операция е завършена в рамките само на два дни. Първият в Република България мобилен пристанищен кран от този тип ще осигури значително увеличение на производителността на варненското пристанище. Драстично ще се увеличи ефективността и скоростта на обработка на контейнеровози. Новият кран подобрява ефективността и оптимизира разпределението на техническите съоръжения при обработка на зърнени товари на Пристанищен терминал Варна – Запад. 144-тонният кран ще обработва и тежки и извънгабаритни товари, с което се увеличават възможностите за привличането им, една от основните задачи на мениджмънта на дружеството.

„Ятрус“ има тегло от 455 t. Мобилният пристанищен кран е задвижван от последно поколение дизелов двигател с мощност 670 kW. Дължината на машината е 20,7 m, основата на крана е 13,5 m, а на дължината на стрелата - 55 m. „Ятрус“ има максимална височина, без височината на стрелата, от 35,9 m. Кранът може да повдига товари на максимална височина 45 m.