НОВИНИ

Актуално


 

 

 
 

 

Уважаеми колеги,


За мен е чест и удоволствие от името на Съвета на директорите и от свое име да Ви поздравя по случай 115-годишнината от откриването на Пристанище Варна.

Днес отдаваме почит на всички строители, участвали в градежа и създаването на Пристанище Варна от минали дни – до днес. То е плод на ежедневния труд и отдадеността на всеки един от Вас, който се е докоснал и е допринесъл за „смазването“ на този работен механизъм, такъв какъвто го познаваме в сегашния му вид.

Не намирам по подходящ ден да изразя сърдечната си благодарност към всички Вас за положения труд и лоялността, която сте проявили и продължавате да проявявате ежедневно към институцията.

Скъпи колеги,

По време на събитията от последната година, които изненадаха целия свят, си припомнихме нещо, което често забравяме в ежедневието – здравето. В този ред на мисли на първо място на Вас и на всички Ваши близки хора, пожелавам здраве, а в работен аспект – нестихващо вдъхновение, упоритост и целеустременост, защото Вие сте механизмът, благодарение на който пристанището е това, което е.

 

С уважение,

Петър Сеферов

Изпълнителен директор

„Пристанище Варна“ ЕАД

 

 
 

 

Пристанище Варна отбелязва 115-тата си годишнина

 

С изключителна тържественост е открито Варненското пристанище на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд. То бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с церемония, а датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването, на борда на българския крайцер „Надежда“. На входа на пристанището корабът пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“

Фигура 1 Княз Фердинанд I слиза в подножението на фара на новото пристанище за церемонията по откриването. Посрещнаст е от делегация, водена от министър Д. Петков, 18 май 1906г.

При откриването си пристанището представлява басейн с акватория 21 хектара площ, работни кейове с дължина 731м и най-голяма дълбочина 11.5м. Строителството на пристанището дава допълнителен тласък на местната икономика и морския бизнес, а населението на Варна се увеличава с 50%. Точно една година след построяването му през града преминава 20% от целия износ на страната.

Фигура 2 Варненски граждани наблюдават освещаването на пристанището

115 години по-късно се почитат хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които са участвали в градежа до момента. „Пристанище Варна“ ЕАД - държавен пристанищен оператор оперира пристанищни терминали Варна-Изток и Варна-Запад. Разположени на външната граница на ЕС, тези терминали са ключови елементи от черноморската транспортна мрежа, осигурявайки удобен мост за товарен трафик между Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток. Модернизацията и обновлението, както и максимално опазване на околната среда са сред приоритетите на пристанището.

Благодарение на тези компоненти през последните двадесет години трендът на обработения тонаж е възходящ. Обособената „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, част прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток" се превърна в средище на мащабни културни и спортни събития за варненци и гости на града, а пасажерският терминал успешно посреща пътнически и круизни кораби, научни плавателни съдове и развлекателни лодки.

 

Пристанище Варна ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна варненското пристанище и очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно.

Конкурсът ще се проведе от 18 май до 18 юни. Фаворитите ще бъдат обявени и наградени на специална церемония, при откриване на изложба на най-добрите фотографии. Тя ще се помещава в емблематичната за варненското пристанище – Морска гара.

Ако проявявате интерес може да се запознаете с цялата информация за фотоконкурса от ТУК.


 

 

 
 

 

Официалното откриване на варненското пристанище е на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд I.


115 години по-късно Пристанище Варна ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“.


Фотоконкурсът има за цел да покаже живописната страна на нашето пристанище и очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно. Целта е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи, да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти и красиви морски пейзажи.


Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: Деца и младежи под 18 годишна възраст и Участници над 18 годишна възраст.
Конкурсът ще се проведе от 18 май до 18 юни. Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „Фотосинтезис“. Те ще бъдат обявени и връчени на специална церемония при откриване на изложба, помещаваща се в емблематичната за варненци – Морска гара. В нея ще имат възможност да участват първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория. 


Ако проявявате интерес може да се запознаете с цялата информация за фотоконкурса от ТУК.

 

 
<<   <   8 9 10  >   >>