НОВИНИ

Архив


 

Над 1500 души присъстваха на откриването на форум за съвременно изкуство 

Склад №7 в Пристанище Варна-изток с площ от около 2000 м2 стана същински дворец на изкуствата, като приюти участниците в експозицията, организирана и финансирана от мобилния оператор МТел, „Награди за съвременно българско изкуство 2008".

В изложбата-конкурс, която се провежда за четвърти път 45 български художници, работещи в страната и в чужбина представят, на метри от морето, своите инсталации, скулптури, фотографии и картини. Във варненското издание на Годишните награди участват автори, които не виждаме често на българската арт сцена - Хубен Черкелов, Силвия Валентино и Даниел Божков - САЩ, Зеятин Нуриев - Турция, Рада Букова, Бистра Льошевалие, Нина Ковачева, Валентин Стефанов - Франция, Теди Лихо - Белгия, Иво Димчев -Холандия, Милен Кръстев - Германия.

Откриването на събитието бе съпроводено с екшън-инсталацията на Нено Белчев „Рапсодия „България". Художникът заби седем черни кирки с надпис „България" на няколко езика в автомобил BMW боядисан в цветовете на Едросъюза. Необичайното място, атрактивните творби и перфектната музика направиха проявата истински празник на изкуството за над 1500-те души, които дойдоха за откриването на наградите.

Подготовката на склада за изложбена зала продължи близо месец. Екипи на галерия „Витоша" подпомагани от служители на Пристанище Варна се постараха да представят съвременното българско изкуство пред варненската публика в най-добрата му светлина.

Закриването на изложбата е обявено за 17 август от 19.30 часа и ще бъде съпроводено с концерт на една от най-атрактивните български групи Гравити Ко. На финала на проявата традиционно ще се връчат три награди и ще се обявяват имената на още шестима художници, чиито творби ще бъдат закупени за колекцията на МТел.

В рамките на изложбата, която ще бъде отворена за свободни посещения всеки ден от 10,00 до 19,00 часа, посетителите ще могат да разгледат експозицията „100-години Пристанище Варна". В снимки, карти и литографии, представени на 22 платна под навеса на склада, се проследява историята на пристанището от древността до наши дни.

 
 

 

От 21 до 26 май Пристанище Варна отново е домакин на най-голямото яхтено изложение HYPO Bulgaria Boat Show 2009, което събира вносителите и любителите на яхти в страната за трети път. Изложението представя над 50 нови яхти, сред които и премиерни модели за България и региона. Посетителите ще могат да видят и легендарната Sunseeker Superhawk43 – по известна като и яхтата на Джеймс Бонд. Събитието на Морска гара Варна е единственото, което се провежда на вода и е най-мащабната традиционна среща на производители и търговци от бранша с крайните клиенти.

Общата площ, на която са разположени лодките е над 4 хил. м2, като 25 от съдовете са на вода. Сред изложителите се открояват LZ Yachting, Vexell Yachting, Yachting Bg, Sail Marine, Marina Systems, Kadans, Max Marine, Donzi, ICS Yachting, Alex Marine, Odisey Vip Travel и др. Фирмите представят модели чиято цена варира от 250 хил. до 16 хил.евро.

На изложението са представени също така леки автомобили, мотори, скутери, леководолазна екипировка, спортни стоки и аксесоари.

 
 

 

Общата сума на инвестираните средства от „Пристанище Варна" ЕАД за изграждане на терминала и генералната промяна в организацията на работа при обработка на контейнери на Варна-Запад е 11,3 млн. лв. Терминалът включва площадка за контейнеризация и деконтейнеризация, входно-пропускателен пункт с 5 платна за тежки камиони, нова техника за обработка на контейнери, модерна офис сграда и компютърна система с нов софтуер и център за управление на работния процес.

След 7 месеца строителство обектите и новата техника бяха открити с тържествена церемония от министъра на транспорта П. Мутафчиев, в присъствието министъра на отбраната Н. Цонев, на представители на местната власт и морския бизнес, директорите на девненските заводи, гости от Германия, служители и големи корпоративни клиенти на Пристанище Варна.

Основната идея на терминала е да поеме нарасналия с над 60% контейнерен трафик в пристанището, а също и ускоряване и подобряване на обслужването на клиентите в пристанище Варна-Запад. Новият Център за управление на контейнерния терминал е изграден в непосредствена близост до портала за тежкотоварни камиони. Помещава се в модерно оборудвана сграда, където ще става цялостното обслужване на клиентите. Предвидена е отделна приемна зала за шофьорите на камиони, където ще могат да следят реда на влизане на своите машини на телевизионен екран. Чисто новите компютри в центъра за управление ще работят с актуализирана и подобрена версия на софтуера за обработка на контейнери. Разработката и изграждането на софтуера е дело на двегодишния труд на пристанищните програмисти. Посредством сайта на пристанището компютърната система дава възможност на клиентите да проследяват движението на своите контейнери в реално време.

За добрата техническа съоръженост на терминала, чрез обществени поръчки, са закупени нови контейнерообработващи машини от най-висок клас: мобилен кран "Готвалд GHMK 6407" с товароподемност 100 т, 2 бр. ричстакери „Калмар" с товароподемност 45 т. и 2 бр. вилкови повдигачи „Калмар" с товароподемност 8 т, предназначени за деконтейнеризация и работа в корабните трюмове.

 

 

 
 

 

Най-впечатляващото бижу сред новата пристанищната техника, която ще работи на контейнерния терминал в пристанище Варна-Запад безспорно е германският мобилен кран "Готвалд GHMK 6407".

Официалното кръщаване с името „Перун" и пускане в експлоатация на крана стана след освещаване с православен ритуал и разбиване на традиционната бутилка шампанско. Кръстница на GHMK 6407 и продължител на традицията голямотонажните кранове в пристанището да се кръщават с имена на славянски и български богове стана началникът на маркетинг отдела на „Пристанище Варна" ЕАД г-жа Вили Георгиева. Както се полага, с първия удар, тя ефектно разби бутилката в немската машина и заслужи овациите на публиката. Осколките след удара не само спукаха балоните от украсата на крана, но и раниха леко 3-ма човека от публиката. Въпреки дребните поражения, във видимо приповдигнато настроение, гостите изгледаха демострацията на работата на новия кран под мощните децибели на немската индъстриал хард рок група „Рамщайн".

Представителят на фирмата доставчик г-н Хайнц-Гюнтер Хиплер връчи символичния ключ на крана на изпълнителния директор на пристанището г-н Папазов и благодари за избора на Готвалд за партньор на варненския порт.  Г-н Хиплер подчерта отличното съдействие на пристанищните служители при сглобяването на крана във Варна и изрази убеденост, че кранът ще бъде един от ключовете към успеха на пристанището.

"Готвалд GHMK 6407" e мобилен многоцелеви пристанищен кран, предназначен да обработва генерални, насипни и контейнеризирани товари. Произведен е през 2008 г. от „Готвалд порт технолоджи" - един от световните лидери в производството на пристанищни кранове. Това е втората и продажба на Готвалд за Пристанище Варна. Първият кран на немската компания бе получен през 2005 г.

"Готвалд GHMK 6407" е закупен със собствени средства на "Пристанище Варна" ЕАД за 5 800 хил. лв. Има товороподемност не по-малко 100 т и може да обработва над 34 контейнера на час. Освен високата производителност и надеждност, безспорно преимущество на крана е неговата мобилност. Благодарение на своите 28 гуми и дизелов двигател (1217 к.с.) GHMK 6407 може да се придвижва на собствен ход до всяка точка в пристанището. Сред другите му предимства са комфортната кабина и камерата, осигуряваща на краниста непрекъснатото видео-наблюдение на стрелата и товара. Кранът е оборудван със специален захват позволяващ едновременното вдигане на 2 контейнера.

         Надеждите, които мениджмънта на пристанището възлага на  GHMK 6407 са да подпомогне обработката на огромния контейнерен трафик в пристанището. В сравнение с миналата година броят на контейнерите минаващи през варненския порт е нараснал с 60%.

С помощта на новия кран в пристанище Варна-Запад ще заработи още едно, второ, пълноценно кейово място  (№11) за обработка на контейнеровози. Досега такива кораби се обработваха предимно на един кей (№17).

 
<<   <   9 10 11  >   >>