EN

НОВИНИ

Актуално


 

 

„Пристанище Варна“ ЕАД обявява нови свободни работни позиции. Подробна информация за всяка позиция можете да откриете на:

 

https://port-varna.bg/bg/jobs/pgjobs?d=824

https://port-varna.bg/bg/jobs/pgjobs?d=823

 

Следете информацията и на нашата фейсбук страница:

https://www.facebook.com/varnaport

 
 

 

С изключителна тържественост е открито Варненското пристанище на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд. То бележи навлизането на град Варна на световните пристанищни карти. Изграждането на Пристанище Варна продължава повече от 10 години. Откриването е с церемония, а датата не е избрана случайно – това е именният ден на княз Фердинанд І, който лично пристига за откриването, на борда на българския крайцер „Надежда“. На входа на пристанището корабът пресича лента с надпис „С нами бог“ и князът тържествено заявява: „От името на Нашето Отечество обявявам отворено и предавам навеки поколенията съзиданото чрез енергията на българския дух Варненско пристанище“

Фигура 1: Княз Фердинанд I слиза в подножението на фара на новото пристанище за церемонията по откриването. Посрещнаст е от делегация, водена от министър Д. Петков, 18 май 1906г.

При откриването си пристанището представлява басейн с акватория 21 хектара площ, работни кейове с дължина 731м и най-голяма дълбочина 11.5м. Строителството на пристанището дава допълнителен тласък на местната икономика и морския бизнес, а населението на Варна се увеличава с 50%. Точно една година след построяването му през града преминава 20% от целия износ на страната.

Фигура 2: Варненски граждани наблюдават освещаването на пристанището

116 години по-късно се почитат хилядите строители на Пристанище Варна, както и поколенията, които са участвали в градежа му до момента. „Пристанище Варна“ ЕАД - държавен пристанищен оператор оперира пристанищни терминали Варна-Изток и Варна-Запад. Разположени на външната граница на ЕС, тези терминали са ключови елементи от черноморската транспортна мрежа, осигурявайки удобен мост за товарен трафик между Европа, Азия, Близкия и Далечния Изток.

От началото на календарната година до момента, през терминалите на „Пристанище Варна“ ЕАД са преминали над 3 млн. тона товари. Обемът на обработените товари е увеличен с над 830 хил. тона в сравнение със същия период на предходната година.

Делът на обработените товари от дружеството е около 30% от всички товари, преминали през българските пристанища. То е най-големият оператор на сухи товари и е лидер на контейнерите.

Модернизацията и обновлението, както и максимално опазване на околната среда са сред приоритетите на пристанището. Благодарение на тези компоненти през последните двадесет години трендът на обработения тонаж е възходящ.

Обособената „Зона за отдих и развлечение на Морска гара”, част прилежащата зона на Пристанище "Варна-Изток" се превърна в средище на мащабни културни и спортни събития за варненци и гости на града, а пасажерският терминал посреща пътнически и круизни кораби, научни плавателни съдове и развлекателни лодки.

Пристанище Варна продължава традицията си от миналогодишното отбелязване на празника, отново с конкурс за авторски фотографии. Той е на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. Тази година фотоконкурсът има за цел да бъдат насърчавани фотолюбители и професионални фотографи, да уловят с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от пристанищната дейност и ежедневните пристанищни гости – плавателните съдове на фона на красивите морски пейзажи.

Конкурсът стартира от днес 18 май до 18 юни включително. Фаворитите ще бъдат обявени на официалния сайт на „Пристанище Варна“ ЕАД след края на фотоконкурса. Победителите в двете категории ще получат ваучери за закупуване на фототехника от магазин „Фотосинтезис“. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще участват в изложба на новооткритата външна изложбена конструкция на пристанището, в „Зоната за отдих и развлечения“ на Морска гара – Варна.

Цялата информация за конкурса е публикувана на официалната страница на Пристанище Варна.

 
 

 

Официалното откриване на варненското пристанище се е осъществило на 18 май 1906 г., в присъствието на Княз Фердинанд I.

116 години по-късно Пристанище Варна отново ще отбележи своята годишнина с конкурс за авторски фотографии на тема „Пристанище Варна, портал към морския свят“. За втора година любителите на фотообектива, както и професионалистите в тази сфера ще могат да запечатат вдъхновяващи моменти от ежедневната пристанища дейност, на фона на живописните гледки и да участват с тях в надпреварата за първите места.

Фотоконкурсът има за цел да покаже сливането на работната активност на нашето пристанище на фона на очарователните гледки, които ни предоставя ежедневно. Целта е да бъдат насърчавани фотолюбители и професионални фотографи, да уловят с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от пристанищната дейност и ежедневните пристанищни гости – плавателните съдове на фона на красивите морски пейзажи.

Участниците ще бъдат класирани на база възраст в две категории: Деца и младежи под 18 годишна възраст и Участници над 18 годишна възраст.

Конкурсът ще се проведе от 18 май до 18 юни. Наградите ще са под формата на ваучери за фототехника от „Фотосинтезис“. Те ще бъдат обявени на официалния сайт на „Пристанище Варна“ ЕАД след края на фотоконкурса. Първите 10 фотографии, класирани от журито във всяка категория ще участват в изложба на новооткритата външна изложбена конструкция на пристанището, в „Зоната за отдих и развлечения“ на Морска гара – Варна.

Ако проявявате интерес за участие може да се запознаете с цялата информация за фотоконкурса от ТУК.

На ваше разположение за допълнителни въпроси е фейсбук страницата на пристанището.

 
 

 

Съветът на директорите на „Пристанище Варна” ЕАД одобри промени в “Условия и цени на услугите на “Пристанище Варна” ЕАД”, които влизат в сила от 01.01.2022 год.

 
<<   <   1 2 3  >   >>